首页 > 孔子学院 > 习近平副主席参观俄罗斯远东国立大学孔子学院

习近平副主席参观俄罗斯远东国立大学孔子学院

http://www.chinesecio.com 2010年03月25日 18:25 国家汉办

字号:

Editor's Note: Visiting Chinese Vice President Xi Jinping Sunday encouraged Chinese and Russian youths to make joint efforts in helping push forward the friendly bilateral ties.Xi, during his visit to the Confucius Institute of Far Eastern National University here, called on youths of the two countries to realize the aim with their youthful passion and wisdom.At the institute, which was founded in 2006, Xi watched an exhibition showing its achievement, attended a Chinese calligraphy lesson taken by Russian students, and inaugurated a bronze statue of Confucius.

3月21日上午,中共中央政治局常委、国家副主席习近平在俄罗斯符拉迪沃斯托克参观了远东国立大学孔子学院。远东国立大学校长古里洛夫和有关校领导,孔子学院中外院长、教师及学生热烈欢迎。


    习近平副主席认真观看了孔子学院成就展,并为孔子铜像揭幕。他在讲话中说,远东国立大学孔子学院从2006年成立以来,为俄罗斯远东地区民众学习汉语、了解中国文化搭建了新的平台,在提高汉语教学水平,推动中国文化传播方面做出了巨大贡献。他表示,年轻人既是国家的未来,也是中俄友好事业的未来,勉励两国青年以青春的热情、智慧的头脑,携起手来,为共同推进两国世代友好贡献力量。

习近平副主席还饶有兴趣地参观了孔子学院教室,观摩了俄罗斯学生书法课,与学生们亲切交谈。看到他们正在用毛笔写下“和而不同”“温故知新”等词句时,习副主席对通过教书法介绍中国文化的方式给予肯定,并说,学习书法是学习中国文化的很重要的一个方面。中国书法文化博大精深,既是文化,又是艺术,甚至是一种体育锻炼。希望同学们坚持学习,多下工夫,争取学有所成。临别时,习副主席对孔子学院院长、教师和志愿者们说,你们选择了一个非常好的事业!感谢大家做出的贡献!

教育部长袁贵仁、中国驻俄罗斯大使李辉等陪同参观了孔子学院。